Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch

Adres: Markt 1, 5211 JV 's-Hertogenbosch, Nederland.

Website: s-hertogenbosch.nl
Specialiteiten: Stadhuis.
Andere interessante gegevens: Rolstoeltoegankelijke ingang, Toilet.
Beoordelingen: Dit bedrijf heeft 44 recensies op Google My Business.
Gemiddelde mening: 4.5/5.

📌 Locatie van Stadhuis 's-Hertogenbosch

Stadhuis 's-Hertogenbosch Markt 1, 5211 JV 's-Hertogenbosch, Nederland

⏰ Openingstijden van Stadhuis 's-Hertogenbosch

  • Maandag: 08:30–17:00
  • Dinsdag: 08:30–17:00
  • Woensdag: 08:30–17:00
  • Donderdag: 08:30–17:00
  • Vrijdag: 08:30–17:00
  • Zaterdag: Gesloten
  • Zondag: Gesloten

Stadhuis 's-Hertogenbosch is een imposante raadskamer gebouwd in de 15e eeuw in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch.

De Stadhuis is gevestigd aan de Markt 1, 5211 JV 's-Hertogenbosch, Nederland, en is een van de belangrijkste culturele en historische attracties van de stad.

De Stadhuis is een voorbeeld van middeleeuwse architectuur en is gebouwd in de 15e eeuw als raadsgebouw voor de stad. Het gebouw is ontworpen in de gotische stijl met een hoge toren die het stadscentrum van 's-Hertogenbosch domineert.

Specialiteiten: De Stadhuis is voornamelijk bekend om zijn Stadhuis, maar ook het raadplekken en toilet zijn beschikbaar voor bezoekers.

Andere interessante gegevens:

  • Rolstoeltoegankelijke ingang: De Stadhuis heeft een rolstoeltoegankelijke ingang, waardoor iedereen de kans krijgt om het gebouw te bezoeken.
  • Toilet: Er is ook een toilet beschikbaar in het gebouw.

Beoordelingen:

Gemiddelde mening: 4.5/5. Dit bedrijf heeft 44 recensies op Google My Business.

Website: s-hertogenbosch.nl

👍 Beoordelingen van Stadhuis 's-Hertogenbosch

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Carol B.
5/5

Vanaf 1366 zetelt het stadsbestuur op deze plek aan de Markt. Toen nog in een aangekocht ouder zaalhuis dat in de onderstaande 3D reconstructie nog te herkennen is in het middendeel met de trapgevel.

In 1481 wordt voor uitbreiding het linkerdeel, de voormalige stadsherberg ‘De Gaffel’ aangekocht en van een sierlijke schermgevel met arkeltorentjes voorzien. Omstreeks 1530 was er een grote verbouwing, waarbij onder meer de kruisgewelven van de raadskelder, de sierlijke pui (bordes) en smeedijzeren versieringen op de gevel werden aangebracht.

Pas in 1599 werd het rechterdeel aangekocht en van een nieuwe, bijpassende voorgevel voorzien. De 3D reconstructie toont de uiteindelijke verschijningsvorm van het stadhuis aan het einde van de zestiende eeuw. De huidige, natuurstenen gevel werd in 1670 gebouwd, voor de bestaande gebouwen. Bij deze ingrijpende verbouwing bleef het casco van het middelste huis geheel intact, waardoor nog tot op de dag van vandaag de driedeling bewaard is gebleven.

In 1563 werd een nieuw griffiehuis gebouwd op het achtererf. Hiervan werd de verdieping eerst gebruikt als schepenkamer en later als trouwzaal. Bij de grote verbouwing van het stadhuis in 1670 werd de klassieke zandstenen voorgevel opgetrokken naar ontwerp van Pieter van den Minne met toevoegingen van Peter van Gogh.

Aan de achterkant van het stadhuis werd in 1691, naar ontwerp van hofarchitect Jacob Roman, een galerij gebouwd tussen het griffiepand en het stadhuis.

Het stadhuis heeft een rijk interieur uit verschillende perioden: 17e-eeuws goudleerbehang, wandtapijten, 18e-eeuwse schouwen lambriseringen, et cetera. In de hal zijn allegorische muurschilderingen te vinden van Antoon Derkinderen.

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Bart S.
1/5

Een totaal gebrek aan efficiënt gemeentebeleid, hier. Elke telefoon wordt onderworpen aan een soort van politie-ondervraging door de onthaalbediening, waardoor uiteindelijk hetzelfde meer dan 5x moet worden herhaald. Een bestuur dat niet doorheeft dat ze aan zelfdestructie doet. Helaas.

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Ger R.
5/5

Mooi stadhuis in het centrum van de historische stad Den Bosch. Ziet er aan de buitenkant een beetje sober uit in vergelijking met de andere gebouwen aan het plein. Helaas gesloten toen wij er waren, dus we konden geen kijkje binnen nemen. Schijnt er heel mooi te zijn, en een bezoek waard. Boven in de toren speelt een carillion iedere 15 minuten een deuntje, en hou dan de draaischijf in de toren in je vizier.

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Niels V. D. C.
5/5

Wat een mooi middeleeuws stadhuis is dit. Mocht er een keer binnen zijn voor een trouwerij. Ik was er eerder, dus nog tijd kunnen nemen om goed rond te kijken, waar ik mocht komen. Maar ik ga nu zeker een keer een rondleiding doen.

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Peter V. R.
5/5

Het gebouw dateert uit de 2de helft van de 14de- eeuw.
In 1372 werd de oudste klok van Nederland opgehangen.
Men neemt aan , dat de ophanging van deze klok de afronding van de bouw betekende.

In 1463 brandde een deel van het stadhuis voor een groot deel af , waarna het verbouwd moest worden.
Deze verbouwing was in 1533 afgerond.

Na het beleg van 's Hertogenbosch in 1623 werd de Spaansgezinde stad bezet door troepen van de protestantse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Her stadhuis kreeg hierna een nieuw uiterlijk dat de macht van het gewest Holland , de belangrijkste kracht binnen de Republiek moest uitstralen

Na 1670 volgden veel verbouwingen aan het stadhuis. De gotische stijl maakte plaats voor het huidige classicistische uiterlijk.

De klokken in het torentje galmen over de markt en het ruiterspel , die bestaat uit 4 ridders in harnas die met lansen ten strijde trekken worden vergezeld door 2 trompetters te paard.
Dit schouwspel draait rond om het hele en halve uur.

Het stadhuis staat centraal tijdens carnaval en vanaf het bordes van het stadhuis aan de markt hebben al heel wat vorstelijkheden en bruidsparen naar de menigte op de markt gewuifd

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Arian V. D. P.
5/5

Neem zeker even een kijkje in de hal. Prachtig!

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Yerandy B.
5/5

In Brabant bende welkom, noem het maar gastvrij .In Brabant is ''t van ons, dus niet alleen van mij. In Brabant is 't goed toeven, in Brabant is het fijn. Oooh wa voelt het goed om een Brabander te zijn 🥳🥳🥳🥳🥳🥳

Stadhuis 's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch
Jolanda V. D. L.
5/5

Voor het eerst binnengeweest.
Voor ons Geregistreerd Partnerschap.
Kende alleen de buitenkant

Go up